Határtalanul 2017

                                                                                                                   

HAT-17-03-2017-0098 pályázat

.

Erdélyi barangolás- Határtalanul!


                                          

További képek


2018.04.11-én a Határtalanul pályázat keretén belül iskolánk 40 tanulója útnak indult, hogy megismerje a határon túli természeti és kulturális értékeket és az erdélyi testvériskolánk diákjait. Rendkívül mozgalmas napokat tudhatunk magunk mögött!

A program előzménye a Rákóczi-hét záró eseménye, a Ki Mit Tud és a Szülők Estje volt, melyeken szórakoztató, színes programokkal láttuk vendégül a Szatmárnémetiből érkező partnereinket. A műsor után előadtuk bemutató előadásainkat és egy emlékezetes, fantasztikus estét töltöttünk együtt, ahol egy kicsit jobban megismerhettük egymást.

Szerdán végre eljött a várva-várt nap és elindultunk Szatmárnémetibe. Utunkat Toldi Zoltán tanár Úr idegenvezetése tette még érdekesebbé. A szállás elfoglalását egy finom ebéd követte. Délután bemutattuk a költészet napjára készült előadásunkat. Számos vers és előadások színesítették a programot. Ezt követően a szatmárnémeti diáktársainkkal 4 fős csapatokat alkotva fedeztük fel és ismertük meg a város értékeit. Ezt szabad program követte, ahol  még jobban megismertük egymást és új barátságok szövődtek.

Csütörtök reggel izgatottan indultunk útnak Farkaslakára, második szállásunk helyére. Útközben különböző kitérők színesítették utunkat. Az első ilyen Nagybányára vezetett, az Ásványtani Múzeumba. Itt megismerhettük a különböző ásványok és kövek eredetét és összetételét is. Ezután csapatunk Válaszúthoz érkezett. Itt megtekinthettük Kallós Zoltán, erdélyi magyar néprajzkutató és népzene gyűjtő gyűjteményéből készült kiállítást. A tárlaton Erdély nagyobb területeinek sajátosságait figyelhettük meg. Innen Tordára vezetett utunk, ahol a tordai sóbánya mélyébe ereszkedtünk. Itt gyönyörű látvány tárult a szemünk elé: kikristályosodott sótömbök között sétálhattunk. A nap utolsó előtti programja a marosvásárhelyi Kultúra Palotája volt. Elképesztő látvány nyújtottak a palota festett üvegablakai, melyek történeteket meséltek el. A terem két végében hatalmas velencei tükrök várták a látogatókat. A nap végén elfoglaltuk új szállásunkat, amely természetesen mindenki tetszését elnyerte.

Pénteki napunk szintén élményekben gazdag volt. A reggeli elfogyasztása után utunk a Küküllő Víztározójához vezetett. Út közben óriási, szebbnél szebb székelykapukat figyelhettünk meg. Ezután eljött a mindenki által várva várt pillanat, megérkeztünk a Gyilkos-tóhoz. Az odafelé vezető hosszú úton meghallgattuk a tó eredet-mondáját is. A csodálatos látvány miatt itt még az időérzékünk is elveszett. Utána a Békás-szorosnál tettünk egy frissítő sétát. Csodálatos kőszirtek és vízesések látványa tárult szemünk elé. A legtöbb helyen óriásként magasodtak fölénk a hegyek. Hazatérés előtt a gyönyörű gyergyóditrói római-katolikus székesegyházban egy fantasztikus orgonakoncertnek lehettünk fültanúi. Majd orgonakísérettel énekeltük el a magyar illetve a székely Himnuszt.

A szombat reggelt Tamási Áron sírjának megkoszorúzásával kezdtük. Utunk ezután a csíksomlyói kegytemplomhoz vezetett, amelynek kapuja mindig nyitva áll a látogatók előtt. Utána a kézdivásárhelyi vásár forgatagába csöppentünk. Itt megtekinthettük Incze László Céhtörténeti Múzeumát. A nap végső állomása Haszmann Pali bácsi néprajzi múzeuma volt Csernátonban. Mindenkit elvarázsolt a bácsi személyisége, humora és előadásmódja, amely nemzeti tudatunkat erősítette.

Utolsó napunk reggelén búcsút vettünk szállásunktól, Farkaslakától. Először Korondon álltunk meg, ahol népművészeti ajándékokat vásárolhattunk. Aznap még megtekinthettük Nagyszalontán az Arany János Emlékmúzeumot, ahol érdekes és humoros idegenvezetésben volt részünk. Itt koszorúzásra is sor került.

Fantasztikus öt napot élhettünk át, amelynek során számtalan új információval, élménnyel és emlékkel gazdagodtunk. Megtapasztalhattuk az erdélyi magyarság mindennapjait, kedélyét, humorát. Új barátokat szerezhettünk, és egymással, illetve tanárainkkal is még közelebb kerültünk egymáshoz, a már meglévő jó kapcsolatainkat tovább erősíthettük! Mindenkinek nagyon tetszett a kirándulás, hiszen rengeteg maradandó emléket adott nekünk! Köszönjük, hogy a Határtalanul 2018 program keretében ott lehettünk!

 

Bodnár Éva – Bodnár Gabriella – Illés Dóra 10.b osztályos tanulókHAT-17-03-2017-0098 pályázat

.

Rákóczi-Hét és Határtalanul 2017 program


                                          

További képek

Ebben az évben kiemelt fontosságú volt számunkra a Rákóczi Hét programjának megtervezése, hiszen ez a nap túlmutatott a hagyományos rendezvénysorozat eseményein. Iskolánk második alkalommal is sikeresen pályázott a „Határtalanul 2017” diákcsere programjára és ezen a napon láttuk vendégül partnerünk, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium negyven diákját és három kísérőtanárát. A programot tehát úgy kellett megszerveznünk, hogy a partnerprogramban résztvevő házigazda „Rákóczis” diákok és határon túli partnerek közösen dolgozhassanak. Ez nagyon jól sikerült. A két testvériskola „Határtalanul 2017” projektben résztvevő diákjai színes programmal készültek a névadónk tiszteletére szervezett ünnepi rendezvényre. Iskolánk diákjai két táncprodukciót, a partnereink a Szatmárnémetiben élő költők műveiből válogatott írásokból összeállított verses-zenés jelenetet adtak elő. A produkciókat bemutatták a Ki Mit Tud-on, majd a Szülők estjén is felléptek. Ezzel a műsorral iskolánk diákjainak erdélyi utazása során közösen ünneplik majd meg partneriskolánkban, Szatmárnémetiben, április 11.-én a Költészet Napját. A nap során sok közös esemény valósult még meg. A tisztelet és az együttműködés jegyében közösen koszorúzták meg, névadónk, II. Rákóczi Ferenc mellszobrát iskolánk előtt, majd diákjaink közös foglalkozáson bemutatták iskolánkat, városunkat a vendégeknek. A szabad program alatt együtt fedezték fel városunk nevezetességeit. Bár rövid volt az idő, mégis alkalmat teremtett egymás megismerésére, barátságok, kapcsolatok kiépítésére. Reméljük, hogy ez folytatódni fog két hét múlva, diákjaink erdélyi szakmai kirándulása során. A közös nap után a partner iskola diákjai négynapos észak-magyarországi tanulmányútra indultak. Itt hazánk természeti, történelmi, kulturális örökségével ismerkedhettek meg. A tartalmas program során látogatást tettek a sárospataki Várba, a Református Kollégiumba. Eljutottak Széphalomra, Vizsolyba. Megtekintették az Egri Várat, a Varázstornyot, a Bazilikát. Miskolcon voltak Lillafüreden, a Diósgyőri Várban, de a még havas bükki tájakat is meglátogathatták. A program zárásakor Debrecen nevezetességeivel ismerkedhettek meg. A fiatalok nagyon jól érezték magukat. Reméljük, nyerünk még hasonló pályázatokat, hogy minél több határon túli diák láthassa Szülőföldünket és hazai diákjaink pedig ismerkedhessenek Erdély szépségéivel, miközben barátságok, jó kapcsolatok születhetnek magyar-magyar fiataljaink között.

 

Toldi Zoltán

tanár

programkoordinátor
HAT-17-03-2017-0097 pályázat
Határtalanul 2017 - Erdélyi túra

2017. október 11.

                                          
További képek

2017.10.11-én a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium 40 szerencsés 11. évfolyamos diákja útnak indult a Határtalanul 2017 pályázat keretein belül, hogy felfedezze a történelmi Magyarország területeit. 

Egészen pontosan Erdélyt. Ennek a szerencsés 40 főnek mi is a tagjai lehettünk.

A programnak már volt előzménye, hiszen szeptember 22.-én, az Autómentes Napon színes szakmai és közösségi programokkal vendégül láthattuk határon túli partnereinket. A figyelemfelhívó akciók, közös parktakarítás, bemutató előadások, lakossági környezettudatosságot kutató felmérések elvégzése után egy csodálatos estét töltöttünk el együtt. Ezután ők észak-magyarországi tanulmányi kirándulásra utaztak.

Október 11.-én, szerdán végre eljött a várva-várt nap. Toldi Zoltán Tanár úr idegenvezetésével elindulhattunk végre, hogy találkozhassunk egy közös programra szatmárnémeti barátainkkal és felfedezhessünk egy számunkra eddig csak tanulmányainkból ismert magyarlakta vidéket, Erdélyt.

A kirándulás első napján Szatmárnémetibe mentünk. A szatmárhegyi szállásunk elfoglalása után elindultunk a testvériskolánkba a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumba. Előadásokon bemutatták iskolájukat, szülővárosukat, meséltek magyarországi kirándulásuk élményeiről, majd közösen elindultunk a Szamos folyó partjára szemetet szedni. A csoport egy része ottmaradt az iskolában és ajtók, ablakok festésével járult hozzá a hazai támogatásból megújuló épület szebbé tételéhez. Ezek után játékos feladat keretein belül bemutatták nekünk a várost. A feladat lényege a város néhány nevezetesebb pontjának megkeresése volt. A keresésben a Kölcseysek segítettek nekünk.  Ezután egyéni városnézés következett majd egy csodálatos, együtt töltött nap után búcsút vettünk egymástól.

Másnap verőfényes napsütésre és kellemes melegre ébredtünk. Szerencsénkre ez egyébként elmondható az egész kirándulásról. A kifejezetten finom és bőséges reggeli után elindultunk Nagybányára. Itt megtekintettük az Ásványtani Múzeumot, majd Koltón a Teleki kastélyba látogattunk. Ezt követően Tordára mentünk ahol megtekintettük a sóbányát. Ez a csoport minden tagjának nagyon tetszett. Még az nap este elfoglaltuk az új szállásunkat Farkaslakán. Pénteken megkoszorúztuk Tamási Áron sírját. Nagyon sokfelé jártunk aznap, hogy csak pár példát említsek: Zetelakai székely kapuk megtekintése, Nagy Küküllői víztározó, Pongrác tető, Gyilkos tó, Békás szoros. A nap végéhez közeledvén a gyergyóditrói székesegyházban orgona kísérettel elénekelhettük a magyar illetve a székely himnuszt. A hely hangulata csoportra mély hatást gyakorolt. A szombati napunk igazi tanulmányi kirándulás hangulatban telt. Csodálatos időben, színpompás őszi erdők között jókedvűen indultunk múzeumról múzeumra. Utaztunk a Hargitán, láttunk az Iparosok Múzeumot Kézdivásárhelyen, Csernátonban pedig néprajzi múzeumot tekintettünk meg. Külön kiemelném Haszmann Pali bácsit, aki a múzeumot alapította. A múzeumba érkezésünkkor emlékezetes beszédet tartott nekünk, erősítve magyarság tudatunkat. A vasárnap a korondi népművészeti vásárban vásárolgattunk ajándékokat, majd késő délutánra értünk Nagyszalontára, ahol megtekintettük a nagyszalontai Csonka tornyot, az Arany János Emlékmúzeumot. Itt egy csodálatos interaktív múzeum bemutató után megkoszorúztuk a költő szobrát. Ezután már csak a haza út vár ránk.

A kirándulásról összességében elmondható, hogy lélegzet elállítóan szép helyeken jártunk és mindenütt igen kedvesen, barátságosan bántak velünk. A székelyek nagyon vendégszeretőek, gyönyörű változatossággal beszélik anyanyelvünket úgy éreztük, nem kirándultunk, hanem hazaérkeztünk! Mindenkinek nagyon tetszett a kirándulás és sokan elhatároztuk: Visszatérünk még „Erdélyország” -ba”. Köszönjük, hogy a Határtalanul 2017 program keretében ott lehettünk!

 

Tóth István Erik és Balogh Boglárka 11. évfolyamos „rákóczis” diákok

Határtalanul 2017 - Autómentes nap

2017. szeptember 22.


                                          

További képek

2017.09.22.-én városunk újra megszervezte az Autómentes Napot. A vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Természetbarát Diákköre és a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület most is fontos résztvevője volt a rendezvénynek. Ebben az évben kiemelt fontosságú volt számunkra a program megtervezése, hiszen ez a nap túlmutatott a közlekedési környezetszennyezésre való figyelemfelhíváson. Iskolánk sikeresen pályázott a „Határtalanul 2017” diákcsere programjára és ezen a napon láttuk vendégül partnerünk, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium negyven diákját és három kísérőtanárát. A programot tehát úgy kellett megszerveznünk, hogy a partnerprogramban résztvevő házigazda „Rákóczis” diákok és határon túli partnerek közösen dolgozhassanak. Ez nagyon jól sikerült. Egész nap a hagyományos „diákkörös Klímastandnál”, egyszerű kísérleteket, környezetvédelmi vizsgálatokat mutattak be közösen az érdeklődőknek. Az óvodás és kisiskolás fiataloknak aszfaltrajzversenyt szerveztek, míg a felnőtt lakosságot kérdőíves felméréssel faggatták közlekedési szokásaikról és kérték véleményüket városunk közlekedéséről. Délelőtt a csoport három részre bomlott. Egyikük a Klímastandnál dolgozott tovább, míg egy csoport a kollégium melletti sportpályát, egy másik pedig a Tomcsányi-kastély parkját tisztította meg a szétszórt szeméttől és a gyomnövényektől. Munkájuk végeztével közösen vettek részt a gimnázium előtt, névadónk, II. Rákóczi Ferenc szobrának megkoszorúzásánál. Ebéd után közös Flaschmob – figyelemfelkeltő akciót szerveztek. Egy diákunk dala közben a plakátokkal feldíszített kisvonat érkezett meg a lezárt főtérre. A résztvevő diákok a vonatot körülvéve plakátokkal hívták fel a figyelmet az ésszerű, környezettudatos közlekedésre. 

Délután a gimnázium falai között folytatódtak a programok. A diákcserében résztvevő fiatalok vetítéses előadással mutatták be a vendégeknek városunk és iskolánk történetét, látványosságait, eredményeinket. Késő estig tartottak a közös programok, mely során sok-sok barátság kezdett kibontakozni, hogy a program jóvoltából a Szatmárnémeti közös akciónapon folytatódhassanak. Sikeres volt, hogy összekapcsolódott egy tradicionális „Jeles Nap – az Autómentes Nap” és a Határtalanul 2017 diákcsere szakmai, közösségi programja. Reméljük sok hasonló eseményben lesz még részünk, diákoknak, tanároknak!

  

Toldi Zoltán – tanár, programkoordinátor

Természetbarát Diákkör
Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület